Bolniki z arterijsko hipertenzijo

Približno tretjina odraslih ima arterijsko hipertenzijo oz. zvišan krvni tlak. Arterijska hipertenzija je resno stanje, ki močno poveča tveganje za večje srčno-žilne dogodke, možganske kapi in ledvične bolezni. Zdravljenje hipertenzije z zdravili, ki znižujejo krvni tlak, znatno zmanjša tveganje za te nevarne zaplete.

Pomembno: zaenkrat ni dokazov, da imajo ljudje s hipertenzijo večje tveganje za resno okužbo s COVID-19 kot ljudje, ki nimajo hipertenzije. Prav tako trenutno ni dokazov, da različne vrste zdravil, ki jih uporabljamo za zdravljenje hipertenzije, vplivajo na tveganje, da bomo dobili bolezen COVID-19 ali spremenile njen potek, zato bolnikom s hipertenzijo ni potrebno spreminjati svojega zdravljenja.

Bolniki z arterijsko hipertenzijo naj upoštevajo naslednja pravila za zaščito pred novim koronavirusom (COVID-19)

Splošna priporočila

 • Roke si pogosto umivajte z milom (vsaj 20 sekund). Če umivanje rok ni mogoče, uporabite čistilno sredstvo za roke z alkoholom.
 • Izogibajte se dotiku obraza (oči / nosu / ust).
 • Če kašljate ali kihate, to storite v robček (in ga nato zavrzite) ali v notranji del podlahti.
 • Za čiščenje predmetov, ki se jih pogosto dotikamo, na primer svojega mobilnega telefona, uporabite gospodinjske razpršilce za čiščenje ali čistilne robčke!
 • Izogibajte se ljudem z boleznijo, ki jih je virus morda prizadel (vročina / kašelj / kratka sapa).
 • Če imate te simptome sami, ostanite čim bolj izolirani; vnaprej obvestite svojega zdravnika ali osebje v zdravstveni ustanovi.
 • Ohranjajte socialno razdaljo (približno dva metra) tudi z ljudmi, za katere se zdi, da so zdravi.
 • Izogibajte se gneči, vključno pri prevozih na avtobusih in vlakih, čeprav je včasih težko najti druge prevozne možnosti, če morate priti na delo ali oskrbeti drugo osebo v stiski.

Usmerjena priporočila za ljudi z arterijsko  hipertenzijo

 • Nadaljujte z jemanjem zdravil za krvni tlak, kot so bila predpisana.
 • Če je možno, si doma merite krvni tlak. Krvni tlak lahko niha – je nekoliko nižji ali višji kot običajno, vendar ne spreminjajte zdravljenja, ne da bi se prej posvetovali s svojim zdravnikom. Ne pozabite: nižji krvni tlak je lahko posledica slabe hidracije – glejte naslednji navedek.
 • Ostanite primerno hidrirani. Zlasti starejši ne uživajo dovolj tekočin. Sestavite si urnik za uživanje tekočin, s čimer si boste zagotovili primeren dnevni vnos tekočin.
 • Fizična aktivnost: bomo mnogi od nas bomo preživeli več časa doma, da bi čim bolj omejili izpostavljenost virusu. Verjetno bomo zato omejili tudi telesno aktivnost. Ena od rešitev so sprehodi zunaj doma, zdrava in enakomerna aktivnost, ki tudi spodbuja moralo v težkih časih. Med sprehodi vzdržujte socialno razdaljo (približno dva metra).

Ljudje z arterijsko hipertenzijo in velikim srčno-žilnim tveganjem

Nekateri bolniki z arterijsko hipertenzijo so še posebej izpostavljeni tveganju zapletov hipertenzije in okužbe s COVID-19. Naslednje okoliščine zahtevajo posebno pozornost:

 • Pri starejših osebah (nad 60 let) je tveganje za slab potek okužbe s COVID-19 večje. Še posebej pozorno upoštevajte zgoraj našteta priporočila. Če se pojavijo simptomi, ne odlašajte z zdravniško pomočjo.
 • Predhodne bolezni srca, možganska kap ali ledvična bolezen: bodite pozorni, da redno jemljete vsa predpisana zdravila, upoštevajte vsa že dana priporočila in bodite pripravljeni, da poiščete zdravniško pomoč.
 • Sladkorna bolezen in visok holesterol (presnovne motnje maščob): ljudje z arterijsko hipertenzijo imajo pogosto tudi sladkorno bolezen in zvišan holesterol. Zelo pomembno je, da jemljete vsa predpisana zdravila in upoštevate splošna priporočila, vključno s pravilno hidracijo in telesno aktivnostjo, da se izognete povečanemu tveganju za okužbo s COVID-19 in srčno-žilnim zapletom. Če imate sladkorno bolezen, preberite tudi posebna navodila Svetovne zdravstvene organizacije za bolnike s sladkorno boleznijo.
 • Kronična obstruktivna pljučna bolezen, astma in sedanji ali nekdanji kadilec: ljudje s temi pridruženimi boleznimi so nagnjeni k dodatnim zapletom hipertenzije in okužbe s COVID-19. Bodite zelo pozorni na spremembe svojega počutja, zlasti na poslabšanje pljučnih simptomov – pomanjkanje sape / kašelj – in hitro poiščite zdravniško pomoč.

Združenje za arterijsko hipertenzijo, Slovensko zdravniško društvo
Svetovna liga za hipertenzijo