Svetovni dan hipertenzije
Petek, 17. maj 2024

Mesec meritev maj

Izmerite si krvni tlak, obvladajte ga, živite dlje!

Svetovni dan hipertenzije in Mesec meritev maj je uvedla Svetovna liga za hipertenzijo, z namenom povečati zavedanje svetovne populacije o nevarnostih visokega krvnega tlaka.

Visok krvni tlak, znan tudi kot hipertenzija, je opredeljen kot sistolični krvni tlak, ki je stalno ≥ 140 mmHg in/ali diastolični krvni tlak, ki je stalno ≥ 90 mmHg.

Hipertenzija je dejavnik tveganja št. 1 za bolezni srca, možgansko kap, ledvične zaplete in prezgodnjo smrt. Običajno visok krvni tlak sam po sebi ne povzroča nobenih simptomovNa srečo je mogoče hipertenzijo preprečiti in obvladati z rednim preverjanjem krvnega tlaka in z zdravljenjem.

V mesecu maju potekajo akcije v zdravstvenih ustanovah in lekarnah, kjer si lahko zastonj izmerite krvni tlak. Zaprosili vas bomo za sodelovanje v anonimni anketi, ki je svetovno usklajena, da bi pridobili boljše podatke o zavedanju in obvladovanju zvišanega krvnega tlaka.

Sodelujte v akcijah merjenja krvnega tlaka v Mesecu meritev maj ali sami skrbno izpolnite anonimni vprašalnik ter nam ga posredujte po elektronski pošti: info@hipertenzija.org. Upoštevajte nasvete iz informacijskega letaka:

Anonimni vprašalnik ob Mesecu meritev maj 2023

Vrednosti krvnega tlaka in nasveti za urejen krvni tlak