Merilniki za spremljanje krvnega tlaka doma

Jezikovna opomba pred branjem:
merilec krvnega tlaka: oseba, ki meri krvni tlak
merilnik krvnega tlaka: naprava, ki izmeri krvni tlak

Na kaj naj pazim pri nakupu merilnika za merjenje krvnega tlaka doma?

Velikost manšete
Po nakupu merilnika za krvni tlak
Merilniki, ki jih lahko kupimo pri nas in imajo uspešno opravljene neodvisne raziskave o kvaliteti

Na kaj naj pazim pri nakupu merilnika za merjenje krvnega tlaka doma?

V trgovinah lahko dobimo ogromno različnih merilnikov za krvni tlak, vendar so le redki med njimi zanesljivi in natančni. Tudi nekateri merilniki znanih proizvajalcev se včasih izkažejo za nezanesljive, niti visoka cena ni zagotovilo, da merilnik dobro deluje. Vsi merilniki, ki jih lahko kupimo v Evropski skupnosti, morajo imeti oznako o varnosti uporabe. V kolikor imajo tudi oznako o opravljenem kliničnem preverjanju (International protocol - Mednarodni protokol, Britansko združenje za hipertenzijo - BHS in Združenje za napredek medicinskih pripomočkov - AAMI), so zanesljivo dober nakup. Pred nakupom si preglejte natančen seznam ocenjenih merilnikov na www.dableducational.com, www.bhsoc.org (oboje angleščina). Merilniki, ki teh, od proizvajalca neodvisnih preverjanj nimajo, niso vedno slabi, vendar njihova natančnost ni zanesljivo preverjena. Pri takem merilniku preverimo natančnost s hkratnimi zaporednimi meritvami z običajnim merilnikom, najbolje pri vašem zdravniku, medicinski sestri ali tehniku.

Merilnik za krvni tlak kupimo v lekarni ali trgovini s tehničnim blagom, kjer so zagotovljene garancija, servis in nadomestni deli. Nakupi od prodajalcev, ki potrkajo na vaša vrata, so nezanesljivi. Vaš merilnik bo sčasoma potreboval umerjanje ali popravilo, potrebovali boste nadomestne dele in bodo v primeru neustreznega nakupa nastopile težave. Ob nakupu nam bo prijazni prodajalec pokazal posebnosti merilnika in prikazal delovanje merilnika. V kolikor je potrebno, lahko svetuje pri nakupu dodatne opreme, predvsem ustrezne velikosti manšete, napajalnika, ipd.

Od različnih okoliščin je odvisno, kateri merilnik je najustreznejši za vas. Osnovni tipi merilnikov, ki so na voljo, so samodejni, polsamodejni in ročni merilniki za samomeritve krvnega tlaka.

Velikost manšete

Najpomembnejši del pri nakupu merilnika za krvni tlak je ustrezna velikost manšete, ki se mora ujemati z obsegom vaše nadlahti. Osnovno pravilo je, da naj bi gumijasti del manšete (notranji, napihljivi del) obsegal vsaj štiri petine (80%) obsega nadlahti, tako da bo prišlo pri meritvi krvnega tlaka do enakomernega stisnjenja nadlahtne odvodnice. V kolikor bo manšeta premajhna bo merilnik precenil krvni tlak, v kolikor pa nesorazmerno prevelika, bo odčitek prenizek. Dodatne manšete se da naročiti ali dokupiti v lekarnah, trgovinah z zdravstvenimi pripomočki in pri proizvajalcih merilnikov. Nekateri merilniki že imajo prilagodljive ali ojačane manšete, ki so primerne za večji razpon obsegov nadlahti. Na vsaki manšeti je običajno naveden razpon obsegov nadlahti, ki jim je namenjena.

Samodejni merilniki

so primerni za večino preiskovancev. meritve z njimi so najenostavnejše, saj merilnik po namestitvi in vklopu sam napihne manšeto in odčita krvni tlak in utrip.

Polsamodejni merilniki

Ročni merilniki

Merilniki z manšeto na podlahti

Merilniki z manšeto na prstu

Po nakupu merilnika za krvni tlak

Merilniki, ki jih lahko kupimo pri nas in imajo uspešno opravljene neodvisne raziskave o kvaliteti

Opomba: seznam pri nas klinično uspešno preverjenih in dosegljivih merilnikov je lahko nepopoln. Nekatere merilnike je možno kupiti v lekarnah, v predstavništvih proizvajalcev, tehničnih trgovinah ali na spletu (upoštevali smo samo slovenske strani). Nekateri merilniki so lahko (bili) dosegljivi le občasno, ali je šlo za enkraten uvoz.

Preglednica samodejnih merilnikov, ki jih je moč kupiti v Sloveniji. Julij 2009. osc - oscilometrični način, avsk - avskultacijski način (z mikrofonom)

Vrsta merilnika Ime merilnika in proizvajalec Delovanje Priporočilo
Manšeta na nadlakti      
  IEM Stabil-O-Graph osc priporočen
  Fore-Care SE-9400 (Seinex) osc priporočen
  Hartmann Tensoval Duo Control avsk / osc priporočen - preverjen samo avskultacijski način
  Microlife BP A100 osc priporočen
  Microlife BP A100 plus osc priporočen
  Microlife BP 3AC1-1PC osc priporočen
  Microlife BP 3BTO-A(2) osc priporočen
  Omron M1 PLUS (HEM-4011C-E) osc priporočen
  Omron M3I (HEM-7051-E) osc vprašljivo priporočilo
  Omron M6 (HEM-7001-E) osc priporočen
  Omron M6 Comfort (HEM-7000 E) osc priporočen
  Omron M7 (HEM-780-E) osc priporočen
  Omron M10-IT (HEM7080IT-E) osc priporočen
  Omron 907 (HEM-907-E) (profesionalni merilnik) osc priporočen
Manšeta na podlakti      
  Braun Sensor Control Easy Click BP3550 osc priporočen
  Braun VitalScan Plus BP1650 osc priporočen
  Microlife BP W100 osc priporočen
  Omron R6 (HEM-6000-E) osc priporočen
Manšeta na prstu      
  -   -

Pri meritvah krvnega tlaka doma nam ena sama meritev ne pove veliko, temveč je bolj pomembno povprečje meritev v določenem časovnem obdobju. Zato se je pomembno dogovarjati z zdravnikom kako pogosto si boste merili krvni tlak. Najbolj pomembno pa je, da se držite navodil za pravilno merjenje krvnega tlaka, sicer meritve doma ne bodo ustrezno prikazovale vašega krvnega tlaka.

Z dobrim merilnikom in ustreznim znanjem si ni težko izmeriti krvnega tlaka v domačem okolju. Če je merilnik nenatančen, ali ga uporabljate neprimerno, si lahko bolj škodujete kot koristite. Pomembno je, da poznate vrednosti svojega krvnega tlaka.

Pripombe: e-pošta