Meritve krvnega tlaka

Z vsakim utripom srce iztisne kri v žile odvodnice (arterije), da bi oskrbelo tkiva s hranilnimi snovmi in kisikom. Silo, s katero pritiska kri na žilno steno, imenujemo krvni tlak.

Krvni tlak izmerimo z dvem vrednostima:

Vrednost krvnega tlaka običajno izražamo v milimetrih živega srebra (mm Hg) in ga zabeležimo z dvema vrednostima: najprej sistolični in nato diastolični krvni tlak, npr. 120/80 mm Hg.

Razvrstitev krvnega tlaka

  sistolični krvni tlak (mm Hg) diastolični krvni tlak (mm Hg)
optimalen krvni tlak pod 120 pod 80
normalen krvni tlak pod 130 pod 85
visoko normalen krvni tlak 130 - 139 85 - 89
arterijska hipertenzija (zvišan krvni tlak) 140 ali več 90 ali več

Krvni tlak niha in se spreminja zaradi različnih razlogov. Najvišji je ponavadi zjutraj, podnevi je višji kot zvečer, ko se zniža. Med spanjem je krvni tlak običajno najnižji v celotnem dnevnem obdobju.

Posebne okoliščine lahko izrazito spremenijo krvni tlak: bolečina, psihične obremenitve, takoj po fizičnem naporu, govorjenje, mraz, ipd. Krvni tlak se zviša tudi po kajenju, zaužitju kofeina in po obrokih. V takih okoliščinah je zvišan krvni tlak fiziološki (običajen) pojav in nima škodljivih posledic.

Zaradi vsakdanjih okoliščin lahko sistolični krvni tlak zaniha tudi za 50-70 mm Hg, diastolični pa do 20 mm Hg.

Merjenje krvnega tlaka v ordinaciji pri zdravniku je zelo pogosta rutinska preiskava. V posebnih okoliščinah vas zdravnik lahko naroči tudi na 24-urno merjenje krvnega tlaka s samodejnim prenosnim merilnikom.

Krvni tlak si lahko izmerite tudi drugje, npr. v lekarni ali javnih ustanovah, nakupovalnih centrih. V takih razmerah ne morete biti povsem prepričani v zanesljivost meritev. Zaradi različnih okoliščin morda niste povsem pripravljeni na meritev, npr. prekratko sproščanje in počitek pred meritvijo, hrupno okolje, neudobne položaj pri meritvi, obrok pred meritvijo, ipd.

Z dobrim merilnikom in ustreznim znanjem si lahko merite krvni tlak v domačem okolju - samomeritve krvnega tlaka. Če je merilnik nenatančen, ali ga uporabljate neprimerno, si lahko bolj škodujete kot koristite.

Pri meritvah krvnega tlaka doma velja, da so normalne vrednosti sistoličnega krvnega tlaka pod 135 mm Hg in diastoličnega pod 85 mm Hg.