Svetovni dan hipertenzije 2016

Spoznaj svoje številke - Poznaj svoj krvni tlak

Torek, 17. maj 2016

 

Svetovni dan hipertenzije bomo letos praznovali od 17. do 24. maja  2016

V letih 2013-2018 je cilj Svetovne lige za hipertenzijo in našega združenja povečati zavedanje o zvišanem krvnem tlaku

Cilj Organizacije združenih narodov (OZN; UNO) je zmanjšati pogostnost neurejene hipertenzije za 25% do leta 2025

 

Svetovni dan za hipertenzijo je Svetovna liga za hipertenzijo prvič uvedla v maju 2005 in je od tedaj vsakoleten dogodek. Namen Svetovnega dneva za hipertenzijo je, da poveča ozaveščanje javnosti o hipertenziji in vzpodbudi državljane vseh držav k preprečevanju in nadzoru te tihe ubijalke - sodobne epidemije.

 

Tema svetovnega dneva hipertenzije je "Poznaj svoj krvni tlak" s ciljem, da bi pri vsem prebivalstvu po svetu povečali zavedanje o zvišanem krvnem tlaku.

 

Svetovna liga za hipertenzijo se je zadala v letu 2016 za cilj, da izmeri krvni tlak trem milijonom odraslih. Tudi Združenje za hipertenzijo se bo pridružilo temu poslanstvu in bo s svojimi podatki prispevalo k temu cilju. V zadnjih dveh letih smo omogočili obiskovalcem te spletne strani, da so neposredno izpolnili anonimno anketo in sporočili svoje vrednosti krvnega tlaka. V dneh, ko praznujemo Svetovni dan hipertenzije, so o hipertenziji nudili podrobnejše informacije ter merili krvni tlak tudi v Referenčnih ambulantah splošne medicine in na Kliničnem oddelku za hipertenzijo (Univerzitetni klinični center Ljubljana).

 

Tudi letos bomo poskušali na spletni strani, s sodelovanjem Kliničnega oddelka za hipertenzijo in drugih ustanov preseči dosedanje število opravljenih meritev - v letu 2014 jih je bilo 474, v letu 2015 pa 871.

 

Več o hipertenziji

 

Viri

1. Committee on Public Health Priorities to Reduce and Control Hypertension in the U.S. Population. Institute of Medicine of the National Academies. A Population-Based Policy and Systems Change Approach to Prevent and Control Hypertension. Report, v-173. Washington, DC, USA. National Academies Press (US); 2010.

2. Perkovic V, Huxley R, Wu Y, Prabhakaran D, MacMahon S. The burden of blood pressure-related disease: a neglected priority for global health. Hypertension 2007; 50: 991-7.

3. Lloyd-Sherlock P, Beard J, Minicuci N, Ebrahim S, Chatterji S. Hypertension among older adults in low- and middle-income countries: prevalence, awareness and control. Int J Epidemiol. 2014; 43: 116-28.

4. World Health Organization. A global brief on hypertension: silent killer, global public health crisis. World Health Day 2013. Report, 1-39. 2013. Geneva, Switzerland, World Health Organization.

 

Nazaj