Sedmi Svetovni dan hipertenzije

Preverite svoj krvni tlak in dosezite ciljne vrednosti!
Sobota, 7. maj 2011
 

V letu 2011 sedmič organiziramo Svetovni dan hipertenzije. Svetovna liga za hipertenzijo je prvič razglasila Svetovni dan hipertenzije v letu 2005. Dosedanje organiziranje Svetovnih dni hipertenzije je bilo uspešno, tako da tudi letos pričakujemo srečanja, javna zborovanja, znanstvena srečanja in obvestila v množičnih medijih po vsem svetu.

Namen Svetovnega dneva hipertenzije je opozoriti na možganske kapi, srčne in ledvične bolezni, ki jih zvišan krvni tlak povzroča, in obveščati javnost o  preprečevanju, odkrivanju in zdravljenju hipertenzije. Za Svetovni dan hipertenzije je določen 17. maj.

V Sloveniji bomo prireditve ob Sedmem Svetovnem dnevu hipertenzije organizirali 7. maja 2011.


Prireditve ob Svetovnem dnevu hipertenzije v Sloveniji

Krvni tlak si boste lahko brezplačno izmerili 7. maja 2011 med 9. in 13. uro v naslednjih krajih:

Bled, na promenadi nad grajskim kopališčem
Brežice,
Intermarket
Celje,
City Center
Jesenice,
Mercator center
Koper,
ploščad med Hotelom Koper in slaščičarno
Ljubljana,
Prešernov trg
Maribor,
Trg svobode
Murska Sobota,
BTC
Nova Gorica,
Bevkov trg
Novo mesto,
Mercator center Cikava.

Udeležencem bodo medicinske sestre oz. tehniki s poznavanjem tehnike meritev brezplačno izmerili krvni tlak in telesno maso. Krvni tlak bomo izmerili s samodejnimi oscilometričnimi merilniki na nadlahti, pri posameznikih pa tudi ročno – v okoliščinah, kjer avtomatizirani merilniki ne morejo, ali neustrezno izmerijo krvni tlak.

Vsak udeleženec ob meritvi prejme njen zapis. Razdeljevali bomo izobraževalne letake in knjižice o hipertenziji, meritvah krvnega tlaka, ustrezni prehrani, dejavnikih tveganja za srčnožilne bolezni, informacijah o organih, ki jih hipertenzija okvarja, ipd. 

Podrobneje o letošnjem Svetovnem dnevu hipertenzije
Večji del spodnjega besedila si boste lahko z grafičnimi prilogami ogledali v datoteki PDF, ki jo pripravljamo kot zgibanko.
 

Kaj je hipertenzija?

Hipertenzija je strokovni izraz za zvišan krvni tlak. To je kronično zdravstveno stanje, pri katerem je krvni tlak zvišan.

Kaj je Svetovni dan hipertenzije?
Svetovni dan hipertenzije je bil ustanovljen, da opozorimo na zaplete hipertenzije, ki bi jih lahko preprečili – med zaplete hipertenzije sodijo možganska kap, srčne in ledvične bolezni. Javnosti bi radi posredovali podatke o preprečevanju, odkrivanju in zdravljenju hipertenzije. Vsako leto je 17. maj določen za Svetovni dan hipertenzije.

Hipertenzija je svetovna epidemija!
Na Zemlji ima hipertenzijo ali zvišan krvni tlak 1,5 milijarde ljudi, 7 milijonov ljudi jih umre vsako leto zaradi njenih posledic.

Kaj je krvni tlak?
Krvni tlak je sila, ki pritiska na stene žil odvodnic (arterij) , ko srce potiska kri po telesu. Poznajte svoj krvni tlak. Prva številka, sistolični krvni tlak je meritev najvišjega tlaka, ko se srce skrči. Na splošno velja, da je vrednost med 90 in 140 mm Hg normalna. Nižja številka je diastolični krvni tlak, izmerimo ga med utripi, ko srce miruje. Pri odraslem običajno menimo, da je vrednost med 60 in 90 normalna. Preglednica spodaj prikazuje normalne vrednosti za odrasle. Prikazane so tudi vrednosti, pri katerih je tveganje za zdravstvene zaplete večje. Krvni tlak niha tudi pri ljudeh, ki imajo normalen krvni tlak. Če so vaše meritve večinoma zvišane, imate zvečano tveganje za zaplete. Če imate sladkorno ali kronično ledvično bolezen, so vrednosti nad 130/85 mm Hg zvišane.

Preglednica. Razvrstitev krvnega tlaka pri odraslih – starost 18 ali več let (v mm Hg oz. milimetrih živega srebra)

razvrstitev sistolični (višja vrednost)   diastolični (nižja vrednost)
optimalen / normalen manj kot 120 in  manj kot 80
 visoko normalen 120 – 139 ali 80 – 89
 zvišan krvni tlak      
stopnja 1 140 – 159 ali 90 – 99
stopnja 2  160 ali več ali 100 ali več

Več informacij na spletu
www.hipertenzija.org
www.worldhypertrensionleague.org
(angleščina)
 

Kontaktni naslov
Sekcija za arterijsko hipertenzijo
Slovensko zdravniško društvo
Dalmatinova 10
1000 Ljubljana sodelovanje

Organizatorja Svetovnega dneva hipertenzije
Sekcija za arterijsko hipertenzijo, Slovensko zdravniško društvo
Klinični oddelek za hipertenzijo, Univerzitetni klinični center Ljubljana

Generalni sponzor
Krka d.d., Novo mesto

Zahvala
Sekcija za arterijsko hipertenzijo se zahvaljuje vsem, ki pomagajo pri organizaciji Svetovnega dneva hipertenzije, članom Upravnega odbora in kolegom, ki so sodelovali pri tehnični pripravi, ter sodelavcem, ki ob dnevu hipertenzije obveščajo javnost in merijo krvni tlak.

Nazaj