Nazaj na glavno stranSvetovni dan hipertenzije 2017
MESEC MERITEV MAJ 2017 (MMM17)
je globalna akcija ozaveščanja o krvnem tlaku

Preberite vabilo predsednika Mednarodnega združenja za hipertenzijo,
predsednice Združenja za arterijsko hipertenzijo in
sodelujte v akciji!

Mednarodno združenje za hipertenzijo (ISH) je ugotovilo, da je ključno vprašanje v boju proti zvišanemu krvnemu tlaku (KT) povečano zavedanje o njem. Za reševanje ogromnega bremena bolezni, ki ga povzroča zvišan KT (hipertenzija), je nujno, da povečamo stopnjo ozaveščenosti svetovne populacije s hipertenzijo (1). V prispevku navedena globalna ozaveščenost o hipertenziji je bila le 46%.

Svetovno združenje za hipertenzijo zelo uspešno ponavlja akcijo ob Svetovnem dnevu hipertenzije že vrsto let, toda nespoznana hipertenzija ostaja globalno breme družbe, vlad, zdravstvenih delavcev in posameznikov. Zato Združenje za arterijsko hipertenzijo v okviru Svetovne lige za hipertenzijo in Mednarodnega združenja za hipertenzijo načrtuje od letos (2017) razširitev Svetovnega dneva hipertenzije v vznemirljivo akcijo Globalnih meritev krvnega tlaka - Mesec Meritev Maj 2017 (MMM17).

Zastavili smo si visok cilj, da bi globalno v mesecu maju 2017 izmerili krvni tlak 25 milijonom ljudi, ki si v zadnjem letu krvnega tlaka niso izmerili (od 30. aprila 2016). Da bi v mesecu maju dosegli ta cilj, je potrebno izmeriti povprečno 100 ljudem na 100 mestih v 100 državah izmeriti krvni tlak (100 × 100 × 100 × 25 = 25 milijonov). Predvidevamo, da bo število mest v različnih državah različno, odvisno od števila prebivalcev. Toda cilj, ki bi ga radi dosegli, je 1% prebivalcev vsake države, kar nas pripelje do našega ciljnega števila meritev. Verjamemo, da lahko dosežemo ta cilj, vendar le z Vašim sodelovanjem in predanostjo.

Prosimo, pridružite se nam, da bomo dosegli spremembo.

Z MMM17 želimo doseči:.

Glavni cilji globalno:

Glavni cilji preračunani za Slovenijo pomeni izmeriti krvni tlak vsaj 2000 ljudem starih 18 let, ki si v zadnjem letu ali dlje niso izmerili krvnega tlaka.

Kako lahko vi in vaša organizacija sodelujete v MMM17?

Spodbujanje in novačenje

Kako vas bomo podprli?

Zakaj to počnemo?

Skupaj si moramo prizadevati, da zmanjšamo ta največji posamezni deležnik v globalni smrtnosti in breme te bolezni. Verjamemo, da je povečanje ozaveščenosti o hipertenziji eden najboljših načinov da dosežemo to razliko.

MMM17 bo predstavljal največji presejalni program o krvnem talku do sedaj. Z zbranimi podatki načrtujemo podporo raziskavam in objaviti pomembne prispevke v narodnem, regionalnem in globalnem prostoru. Lahko ste del te vznemirljive iniciative in teh prispevkov.

Vselimo se sodelovanja z vami, ker ZMOREMO doseči razliko.

V imenu sodelovanja med Mednarodnim združenjem za hipertenzijo (ISH), Svetovno ligo za hipertenzijo (WHL) in Združenjem za arterijsko hipertenzijo:

Neil Poulter
predsednik ISH

Jana Brguljan Hitij

predsednica ZAH

(1) Chow CK, Teo KK, Rangarajan S, Islam S, Gupta R, Avezum A, et al; PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) Study investigators. Prevalence, awareness, treatment, and control of hypertension in rural and urban communities in high-, middle-, and low-income countries. JAMA. 2013 Sep 4;310(9):959-68.
 Nazaj na glavno stran