Nazaj na glavno stran
Meritve krvnega tlaka ob Svetovnem dnevu hipertenzije 2019

Mesec meritev maj 2019

Vprašanja in odgovori

Kaj je mesec meritev maj?

Mesec meritev maj je pobuda za svetovno preverjanje krvnega tlaka s ciljem poudariti zavedanje o zvišanem krvnem tlaku.

To je pomembno zato, ker veliko ljudi ne ve, da imajo visok krvni tlak. Zvišan krvni tlak pogosto ne povzroča nobenih težav in nekateri ljudje ugotovijo, da imajo visok krvni tlak šele potem, ko doživijo srčni napad ali možgansko kap, ali pa jim ugotovijo nekatera druga stanja, kot so srčna ali ledvična bolezen.

Naš cilj je izmeriti krvni tlak čim več ljudem in ugotoviti, kako velika je težava. Nato bomo lahko vladam po svetu prikazali, zakaj je potrebno povečati zavedanje javnosti in priskrbeti vsem boljšo dostopnost do presejalnih prostorov in zdravljenja.

Kdo organizira mesec meritev maj?

Mednarodno združenje za hipertenzijo (International Society of Hypertension, ISH) in Svetovna liga za hipertenzijo (World Hypertenson League, WHL) sta pobudnika sodelovanja s prostovoljci iz zdravstva, da bi presejali 25 milijonov odraslih v več kot 100 državah med 1. in 31. majem 2019.

Pobudo financira ISH in Centri za nadzor in preprečevanje bolezni (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), in je bila odobrena s strani narodnih etičnih komisij v državah v soglasju z vsemi narodnimi in mednarodnimi etičnimi smernicami. V Sloveniji organizira Mesec meritev maj Združenje za hipertenzijo.

Kdo lahko sodeluje?

Iščemo predvsem odrasle prostovoljce, starejše od 18 let, ki si v zadnjem letu niso preverili svojega krvnega tlaka. Ne skrbite, če ste si v tem času krvni tlak izmerili – vseeno lahko sodelujete.

Ali boste potrebovali moje ime?

Ne. Vsi podatki, ki jih zbiramo, so anonimni. Ne bomo zabeležili vašega imena ali karkoli drugega, po čemer bi vas lahko prepoznali kot posameznika v bazi podatkov ali kjerkoli  drugje.

Kam je treba oditi, da lahko sodelujem?

V Sloveniji bo potekal Mesec meritev maj od 1. do 31. maja 2019. Svoj krvni tlak boste lahko brezplačno preverili v večjih zdravstvenih ustanovah, lekarnah. Lahko pa sodelujete tako, da si krvni tlak izmerite sami doma in izpolnete anketo neposredno na spletni strani www.hipertenzija.org.

Kakšen je postopek, če bom sodeloval pri Mesecu meritev maj?

Najprej Vas bomo prosili za soglasje za sodelovanje. Odgovorili bomo na vsa vaša vprašanja, da bomo prepričani, da razumete, kaj je vključeno v raziskavo. Potem bomo vnesli nekaj podrobnosti v formular ali v elektronsko napravo. Podatki bodo vključevali vašo državo, mesto, kdaj ste si zadnjič izmerili krvni tlak, spol, ali jemljete zdravila za krvni tlak, ali imate sladkorno bolezen, ste kadilec, ali uživate alkohol. Povprašali vas bomo tudi, ali ste že preboleli srčni infarkt ali možgansko kap.

Nato bomo namestili manšeto na nadlahet in vas prosili, da sedite pet minut. Potem bomo izmerili tri meritve krvnega tlaka in srčnega utripa. Podatke bomo zabeležili, vi pa boste dobili zapis svojega krvnega tlaka.

Cel postopek traja 10 do 15 minut.

Ali obstaja kakšna nevarnost?

Ne, sploh ne. S tem da sodelujete in ste eden od prostovoljcev, lahko le pridobite. Izvedeli boste, kakšen je vaš krvni tlak in ali morate v zvezi s tem dodatno ukrepati. Če bo vaš krvni tlak toliko zvišan, da ogroža vaše zdravje, vam bomo svetovali, da čim prej obiščete svojega zdravnika. Posredovali vam bomo tudi nekaj podatkov o krvnem tlaku in kako lahko začnete zniževati svoj krvni tlak z nekaterimi enostavnimi spremembami življenjskega stila.

Kako lahko izvem za izsledke raziskave?

Vaši lastni podatki so omejeni na krvni tlak, ki smo ga izmerili pri vašem pregledu. Da bi izvedeli za izsledke celotne raziskave, jih lahko preverite na www.maymeasure.com ali www.hipertenzija.org, ko bo obdelava podatkov zaključena.

 Za vaše sodelovanje se Vam zahvaljujemo!

Nazaj na glavno stran